Miksi hometalopuhelimen lakimies kysyy osapuolten tiedot ennen neuvojen antamista?
Asianajotoimisto Teräskulma Oy noudattaa hometalopalvelussa Suomen Asianajajaliiton sääntöjä ja tapaohjeita. Sen vuoksi haluamme varmistua etukäteen siitä, ettemme ole esteellisiä neuvojen antamiseen. Este voi olla esimerkiksi toimeksiantosuhde jutun vastapuolen kanssa.
Olen myymässä vanhaa omakotitaloa. Miten voin pyrkiä välttämään riitatilanteet?
Ostajan asema kiinteistökauppaa koskevassa lainsäädännössä on verraten vahva. Ostajan asemaa suojataan mm salaisen virheen virhevastuusäännöksillä, joiden mukaan myyjä voi joutua vastuuseen piilevistä virheistä, jotka ilmenevät viiden vuoden sisällä kaupasta. Riitojen välttämisessä keskeisintä on se, että jo ennen kauppaa sekä myyjä että ostaja tietävät, missä kunnossa kohde on. Kohteen kunnon selvittämiseen…
Jos myyjä on maksukyvytön, kuka maksaa hinnanalennuksen tai kauppahinnan palautuksen?
Ei yleensä kukaan. Suurimpia riskejä asunto- ja kiinteistökaupassa on myyjän kyvyttömyys suoriutua hinnanalennuksen tai kauppahinnan palautuksen maksamisesta.
En halua riidellä hometaloasiasta vaan sopia esimerkiksi remonttikulujen jakamisesta ostajan ja myyjän välillä. Onko lakimiehestä tällöin mitään hyötyä?
Lakimiehen tehtävänä on aina kartoittaa sovinnon mahdollisuus. Suurin osa hometaloriidoista onneksi sovitaan ja usein sopimista helpottaa ammattitaitoiset lakimiehet. Asiassa pyritään ensisijaisesti sovintoratkaisuun, mikäli se vain on tapauskohtaisuus huomioiden mahdollista. Suomessa on myös toimiva tuomioistuinsovittelujärjestelmä, jossa ulkopuolinen ja puolueeton sovittelija auttaa sovinnon syntymistä. Lakimiehen rooli on yhtä merkittävä myös sovintoratkaisuissa, koska…